"-Mamoooo jesteś w sklepie? -Tak.-Kupisz mi 25 dag twarogu? -Twarogu? a co będziesz robić??-Pierogi... -O matko, pierogi! Wiesz ile czasu zajmuje zrobienie pierogów...-... leniwe :) -...a! no chyba że tak. To kupie pół kilo, przecież nie jesteś sama =P "
Pierogi leniwe / kluski leniwe - temat rzeka. Każdy upiera się przy swoim i ok, ale byłoby o wiele łatwiej, gdyby każdy zaakceptował wybór drugiej osoby co do nazewnictwa. Z koleżankami poświęciłyśmy kiedyś dobre 20 minut na debatę odn. poprawnej nazwy. Oczywiście jak zawsze było burzliwie i jak zawsze stanęło na tym, że są to i kluski i pierogi, a w dodatku na tyle leniwe by się nie bronić ;)
Jeśli ktoś zna wersję dlaczego kluski leniwe, a nie pierogi, to proszę pisać, chętnie poczytam :)
Potrzebne składniki:
500 dag sera białego (użyłam półtłustego)
ok. 200 g mąki
3 jajka (oddzielamy żółtka od białka)
szczypta soli
masło/cukier/bułka tarta do wyboru wedle uznania
1. Wrzucamy twaróg do miski. Uważam, że taki rozciapciany widelcem będzie się rozpadał, a że są to leniwe i ja też byłam dziś leniwa, to zamiast maszynki do mielenia użyłam tłuczka do ziemniaków ;)
2. Machamy rączką, machamy! no chyba że ktoś wolał przez maszynkę albo wcale...
Jak już rozrobimy biały ser, wrzucamy żółtka, mąkę (proponuję dodawać stopniowo, czasami przyda się jej mniej czasem więcej) i mieszamy dalej :)
3. Białko, które nam zostało po oddzieleniu żółtek ubijamy ze szczyptą soli na pianę. Ubitą pianę dodajemy do miski, ponownie (delikatnie) mieszamy wszystkie składniki.
4. Na przygotowaną deskę/ tacę/ stół posypany mąką, wykładamy kawałek i formujemy (spłaszczony) rulonik.
5. Następnie ucinamy po skosie małe romby, kopnięte kwadraty- wedle uznania :)
6. ...albo serduszka <3 Podobno im lepiej wygląda tym lepiej smakuje ;)
7. Pięknie wycięte pierogi/kluski, wrzucamy do garnka z gotującą się (posoloną) wodą.
8. Po chwili nasze leniwe powinny łaskawie ;P wypłynąć na powierzchnie- od tego momentu odliczamy 2 minuty i wyjmujemy je cedzakiem na talerz. Czynność powtarzamy, aż... nie będzie co wrzucać i wyjmować z garnka. No chyba że macie duży garnek i wrzucicie wszystkie na raz ;)
9. Smacznego! =)
PS. Ja akurat bardzo lubię leniwe z masłem, posypane cukrem, ale jak kto woli w wersji z bułką tartą też są bardzo smaczne :)
mniam ;D
OdpowiedzUsuńCzadowy pomysł z tym serduszkowym kształtem :))
OdpowiedzUsuń